úterý 14. října 2008

Duhák a střapaťák

Aby dětem s večerním stmíváním nebylo smutno, můžeme jim vyrobit pohádkové ptáky Duháka a Střapaťáka.







Dvě čtvrtky, krabice od mléka, kulatou krabičku od sýra, malé plato od vajec, barvy nebo pastelky, lepidlo na papír, dvě svíčky-nízké kalíšky,štětce, nádobku na vodu, pravítko, tužku, nůžky, ostrý nůž nebo řezák na papír.


1.Krabici od mléka důkladně vypláchneme a ustřihneme horní víko. Na čtvrtku si obkreslíme plášť krabice nejlépe tak, že ji položíme přímo na papír a obtáhneme, čtvrtku vystřihneme.
2.Pastelkami, ale raději barvami pomalujeme čtvrtku-budoucí tělíčko ptáka. Barvy můžeme nechat rozpíjet do sebe.
3.Než plášť zaschne, vystřihneme z plata od vajec budoucí oči a zobák ptáčka tak, že odstřihneme dvě jamky na vejce spolu se středním dílem. Oči a zobák nabarvíme žlutou a oranžovou barvou, pozor, abychom papír moc nerozmočili, zorničky nakreslíme tmavou fixou nebo pastelkou
4.Pomalovaným papírem polepíme krabici, přesahující horní okraj šikmo zastřihneme a zahneme dovnitř krabice. Ostrým řezákem nebo nožem uděláme v přední a bočních stranách několik zářezů ve tvaru obráceného V a ohneme je ven.
5.Na horním okraji si tužkou vyznačíme místo, kde budou oči a vyřízneme otvory pro jejich usazení. Pak zasadíme na místo oči se zobáčkem, chceme-li, můžeme ještě dospod přilepit nožičky a pták Duhák je hotov.

Žádné komentáře:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...